Kan ik mijn laptop accu ook opladen met een universele lader?

Er bestaan wel externe laders die één type accupack buiten de laptop kunnen opladen, maar het is erg moeilijk om één universele lader voor alle soorten en typen accupacks te vervaardigen. Li-ion en NiMH accu’s verschillen veel van elkaar wat betreft de chemische samenstelling, terwijl er ook nog spanningsverschillen binnen de types bestaan. Om met deze – en nog vele andere – aspecten rekening te kunnen houden, moet de universele lader behoorlijk intelligent zijn en veel aanpassingsvermogen hebben. Binnenkort zult u een dergelijke intelligente lader in het YANEC programma aantreffen.

Hoelang moeten oplaadbare batterijen voor de eerste keer opladen?

Oplaadbare batterijen kunnen in tegenstelling tot gewone batterijen worden herladen. Wanneer u een nieuwe oplaadbare batterij heeft gekocht dan dient u eerst te kijken wat voor type batterij het is. Er zijn namelijk vier verschillende soorten batterijen:

Nikkel-cadmium (NiCad)

Nikkel-metaalhydride (NiMH)

Lithium-ion (Li-ion)

Lithium-Polymeer (Li-Pol)

Een nikkel-cadmium batterij (NiCad) of Nikkel-methaalhydride (NiMH) dient de eerste keer minimaal 12 tot 24 uur te worden opgeladen. Op deze manier worden alle individuele cellen in de batterij tot aan hetzelfde niveau opgeladen. Daarna dient u de batterij weer volledig te ontladen. Dit doet u vervolgens nog een keer of drie vier. Laad dan slechts 3 tot 4 uur op en geen 12 tot 24 uur. Door deze methode te gebruiken zorgt u ervoor dat uw nieuwe oplaadbare batterij van de maximale capaciteit gebruik zal maken. Op deze manier heeft u een prima werktijd met de batterij. De Lithium-ion (Li-ion) of Lithium-Polymeer (Li-Pol) batterij heeft bovenstaande oplaadprocedure niet nodig. Of u deze batterij nu voor de eerste keer of voor de vijfde keer oplaadt maakt namelijk geen verschil.

Published

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *