Accuenlader.com is de online specialist op het gebied van accu's en batterijen.

FAQ

Hoe vervang ik mijn laptop accu?

Wellicht lijkt dit een lastige klus, maar dat is het niet. De accu of batterij bevindt zich aan de onderzijde van je laptop. Vaak is de positie aangegeven met een icoontje van een slotje of een batterij. De accu of batterij zit niet vast met schroeven, maar veelal met een schuifje of klepje. Wanneer je de schuifjes of het klepje schuift laat de accu of batterij vanzelf los. De nieuwe accu of batterij kun je direct terug plaatsen, waarbij de schuifjes een klik geven.

Het kan zijn dat een accu of batterij met een grotere capaciteit een stukje uitsteekt en de laptop. iets hoger staat. Dit heeft echter geen invloed op de kwaliteit of prestaties van jouw laptop.

Kan ik een 14,4V batterij vervangen door een 14,8V batterij?

Ja, want een lichte spanningsafwijking van de batterij is geen enkel probleem.Wel een waarschuwing, want er bestaan laptoptypes van Dell, Acer en HP waarvan bepaalde exemplaren op 11,1 Volt werken en andere op 14,8 Volt, terwijl ze exact hetzelfde typenummer hebben; bijvoorbeeld de Dell Latitude L400, Dell Inspiron 2000 of HP Business Notebook 6715S. Let in deze gevallen goed op het partnummer van je originele accu wanneer je een nieuwe bestelt. Niet omdat je laptop dan kapot gaat, maar omdat het fysiek niet past en je anders een verkeerd model bestelt.

Hoelang moeten oplaadbare batterijen voor de eerste keer opladen?

Er zijn twee typen batterijen; de NiCad/NiMH batterijen en de Li-ion/Li-pol batterijen. De Li-on/Li-pol batterijen hebben geen specifieke oplaadprocedure nodig. De NiCad/NiMH batterijen moeten de eerste keer minimaal 12 tot 24 uur worden opgeladen. Daarna moeten de weer helemaal leeg getrokken worden. Daarna kun je de het beste nog 3 keer 12 tot 24 uur opladen. Vervolgens wordt geadviseerd om ze ongeveer 3 uur op te laden.

Laptop accu laadt niet op. Hoe kan dit?

De accu van de laptop laadt niet. Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer de accu van de laptop niet laadt is het goed mogelijk dat de laptop accu defect is. De laptop zal de batterij dan waarschijnlijk ook niet meer herkennen. Wanneer je er zeker van bent dat je laptop accu stuk is kun je kijken of er nog garantie op zit. Mocht dit niet het geval zijn dan is het aan te raden een nieuwe accu aan te schaffen. Let er bij het controleren van jouw laptop accu ook goed op dat de contactpunten niet verbogen of vervuild zijn. Ook dit kan soms nog wel eens veroorzaken dat de accu van de laptop niet laadt.

Wanneer je er niet zeker van bent dat jouw accu stuk is, dan kun je dit testen door eenzelfde accu in jouw laptop te plaatsen. Laadt de accu dan wel op, dan kun je vaststellen dat jouw andere accu defect is. Mocht je niet in bezit zijn van een tweede accu, dan kun je testen of het jouw accu of adapter is die defect is door enkel op netstroom te werken. Je neemt de accu dan uit de laptop en kijkt of de laptop blijft werken op netstroom. Wanneer dit niet het geval is, dan kun je concluderen dat jouw adapter defect is. Doordat de adapter defect is zal deze de accu van de laptop niet opladen.

Wat is kalibratie van een laptop accu?

De meeste accupacks hebben een intelligent circuit aan boord om aan te geven hoeveel energie er nog in de accu zit. Maar de weergave van die resterende tijd op het scherm van de notebook is vaak onnauwkeurig. Na volledig opladen kan bijvoorbeeld worden gemeld dat de laptop accu 92% is bijgeladen in plaats van 100%. Ook is het mogelijk dat een laptop nog 30 minuten resterende werktijd aangeeft, maar dan plotseling afsluit. Of andersom: de fuel gauge meldt dat de accu leeg is, terwijl de feitelijke werktijd nog veel langer is. In dit geval gaat de notebook uit van de fuel gauge gegevens en schakelt de laptop uit.

Dit alles komt omdat na verloop van tijd een verschil optreedt tussen de sensor en de chemische batterij. Dit kan gebeuren na langdurig niet-gebruiken van de laptop batterij (zelfontlading), of na veel niet-volledige ontlaad/laadcycli.Maar zelfs bij voortdurende ideale laad/ontlaad-omstandigheden kan per cyclus een afwijking van 1% optreden. Dit wordt bij lithium-ion accu's ook wel het 'digitale geheugeneffect' genoemd. Dit alles is niet iets om je zorgen over te maken; het is alleen vervelend als de laptop ineens voortijdig en onnodig in de slaapstand gaat.

Kalibreren

Kalibreren is eigenlijk heel eenvoudig: schakel in Windows alle batterij-instellingen uit, ontlaad de accu compleet (normaal gebruik van de laptop tot uitschakeling volgt) en laad ‘m direct weer volledig op bij een constante stroom. Dat is alles. Het is aanbevelenswaardig om eenmaal per maand een kalibratiecyclus uit te voeren. Bij NiMH en NiCd accu's vermijdt regelmatig kalibreren bovendien het geheugeneffect.

Denk erom dat zo’n kalibratie alleen de weergave corrigeert. Kalibratie helpt nooit om de laptop accu weer de originele werktijd te geven. Slechts de indicatie van resterende energie wordt weer nauwkeurig.